Ģenētiskais skrīnings

Autors: Liene Korņejeva

Genetiskais skriningsGaidīšanas laiks ir sācies. Ar prieku, pārsteigumu, bailēm vai kā citādāk, plānoti vai neplānoti, mammas puncis vairs nepieder viņai vien. Mēs varam uzzināt par bērniņa ienākšanu vēl pirms sieviete viņu jūt savā ķermenī. Mūsdienu tehnoloģiju pasaulē to var konstatēt, taisot urīna analīzi, asins analīzi vai ielūkojoties vēdera tumsā ar ultrasonogrāfijas aparatūru. Mēs varam vēl pirms dzimšanas ieskatīties, vai gaidāms puisītis vai meitenīte, varam uzzināt, cik bērnam pirkstiņu un kāda izskatās viņa sejiņa 3D attēlā. Bet, lai kādas jaunākās aparatūras tiktu izmantotas, šajā atklātības laikmetā bērniņš tomēr paliek apslēpts mammas puncī un tur viņš glabā savus noslēpumus – kādā krāsā ir viņa matiņi, cik samtaina āda un kam viņš ir līdzīgs – to viņš atklās tikai tad, kad būs tam gatavs. Diemžēl reizēm noslēpumā bērniņš tur arī kādas nopietnākas lietas, kuras neviens no vecākiem negaida. Nav noslēpums, ka ne visi bērniņi dzimst veseli un, lai kā mēs censtos izlikties, ka šīs lietas uz mums neattiecas, ikvienai topošajai mammai kādreiz prātā ienāk stindzinoša doma – bet vai ar manu bērniņu viss ir kārtībā?

Ņemot vērā dakteru, vecmāšu pieredzi, pētījumus par to, kur, kad un kā darbojas ķermenis, statistikas ciparus un sausus izdevumu aprēķinus, katrā valstī ir izplānota sistēma, kuras mērķis ir iespēju robežās pārbaudīt bērniņu mammas puncī, lai pārliecinātos, ka attīstība rit bez apdraudējumiem. Šāda sistēma ir izveidota arī Latvijā un tā notiek pēc skrīninga* principa – daļēji vai pilnīgi to iziet visas mammas, kuras gaida bērniņu.

Šis materiāls nav tapis, lai atrunātu vai pierunātu topošo mammu uz kādu procedūru, tas nemudina atteikties no izmeklēšanas vai, gluži otrādi, pierakstīties veikt izmeklējumus dubultā. Materiāla veidošanas iemesls ir dažādi aizspriedumi, kas saistīti ar ģenētisko skrīningu, bet aizspriedumu pamatā ir informācijas trūkums. Ārstiem ne vienmēr pietiek laiks paskaidrot, kāpēc analīzes tiek ņemtas, kādu rezultātu tur varam gaidīt un ko tas nozīmē. Bieži tieši nezināšana ir iemesls dažādiem pārpratumiem un tas dod nevajadzīgu uztraukumu topošajai mammai. Lai kliedētu mītus un dotu iespēju sievietēm pieņemt lēmumus, kas balstīti uz zināšanām, veidoju šo materiālu, liekot kopā informāciju, ciparus un citu valstu speciālistu domas par to, kas būtu jāzina sievietei pirms ģenētiskā skrīninga veikšanas.

 

Liene


* Pārbaudot daudzus (gandrīz visus), lai atlasītu tos, kuri ir paaugstināta riska grupā.


Komentāri